De har levert Norges første bilvask med solvarmt vann

Ingeniørene i Jarotech på Nesbru lovpriser solen som fremtidens energikilde. Nylig leverte de Norges første bilvaskeanlegg med solfangere.

Det er spennende å se hvor mye energi som er der oppe i sola. Den kan løfte temperaturen i 2.600 liter vann fra 4–5 til 70 grader i løpet av en dag, forteller Svein Petter Vangsøy.

Servicelederen forteller entusiastisk om hvordan solfangerne henter energi fra solen til å varme opp vannet, som i dette tilfellet brukes til bilvask. To tredeler, 55.000 kWh, av det totale energibehovet ved Circle Ks bilvaskeanlegg på Fjellhamar dekkes nå av solenergi. Oljeforbruket er redusert med 12.000 liter i året.

Veksler med bergvarme

På dager med lite sol slik som nå i november, vil en varmepumpe knyttet til to energibrønner håndtere energibehovet – alt kontrollert av Jarotechs egenutviklede energistyringssystem.

– Med dette regulerer og styrer vi vekselbruken mellom solenergi og bergvarme. Det er dette som er kjernekompetansen vår, vi optimaliserer energiprosessene for industri og borettslag, forteller Oscar Mo Five fra Heggedal og Marius Bolstad fra Haslum, automasjonstekniker og prosjektingeniør i Jarotech. Begge har vært sentrale i prosjektet med å prosjektere, levere og ferdigstille Norges første bilvaskeanlegg i sitt slag i juni.

Nå leverer bedriften solfangere verd 1,3 millioner til Stovnerskogen sykehjem.

 

Spår økt vekst i solenergi

Jarotech red på en bølge av fossilt brensel fra etableringen i 1984 og helt frem til 2012.

– Da kom varselet om at det ikke lenger vil være tillatt å varme opp bygg og boliger med fossil olje eller parafin fra 2020. Det betød starten på overgangen som nå er på gang til fornybare energikilder, forteller salgssjef Jens Giæver.

– Og hvor stor plass vil solenergi ta i dette bildet?

– I år utgjør det 4–5 millioner av en samlet omsetning omkring 28 millioner, og andelen vil helt sikkert øke, tror Giæver.